Bron: www.hoezomediawijs.nl

9 tips om jezelf te beschermen tegen hackers

1. Installeer een virusscanner

Installeer (in overleg met je ouders) een virusscanner op je pc of laptop. Die kan een virus herkennen en weghalen. Op je telefoon staat standaard een virusscanner, dat is vaak voldoende.

2. Update je apparaten

Update je apparaten. Installeer altijd de nieuwste versie van een game, browser, computerprogramma of het besturingssysteem van je telefoon. Installeer ook alleen apps uit de officiële AppStore of Google play.

3. Gebruik een sterk wachtwoord

Gebruik een sterk wachtwoord en sla deze op in een betrouwbare wachtwoord manager, bijvoorbeeld LastPass. Lees hier hoe je een sterk wachtwoord maakt.

4. Eerst checken, dan klikken

Krijg je een e-mail, WhatsApp of sms waarin je wordt gevraagd ergens op te klikken? Eerst checken, dan klikken!

5. Begint de website met https:// ?

Check of de website begint met https://. De s staat voor secure (= veilig). Niemand kan dan volgen wat je doet. Maar let op; criminelen gebruiken ook pagina’s met https:// dus check ook onze andere tips.

6. Leer een nepprofiel te herkennen

Leer een nepprofiel te herkennen, zodat je weet of je te maken hebt met iemand met kwade bedoelingen.

7. Let op wat je deelt

Let op wat je deelt. Zet je berichten op sociale media op privé. Plak ook altijd je webcam af, bijvoorbeeld met een stickertje. Daarmee voorkom je dat je stiekem gefilmd wordt.

8. Gebruik geen openbare wifi

Gratis openbare wifi is handig! Maar niet veilig. In dit filmpje wordt uitgelegd waarom je beter geen openbare wifi gebruikt.

9. Handleiding over hackers

In deze handleiding wordt alles verteld over hackers en hoe je kunt voorkomen dat je wordt gehackt.